BETALEN IN TERMIJNEN? Nu mogelijk met IN3!

Waar moet je op letten bij het ophangen van een eiken wandplank?

Waar moet je op letten bij het ophangen van een eiken wandplank?

Heb je een eiken wandplank besteld, maar weet je niet hoe je deze moet ophangen? Of sta je op het punt om een of meerdere eikenhout wandplanken aan te schaffen en denk je alvast vooruit? In dit blogartikel leggen we stap voor stap uit hoe je het beste je planken kunt ophangen en voorzien we je van een aantal handige tips.

Waarom goed ophangen zo belangrijk is

Natuurlijk is het van essentieel belang dat je wandplank correct is gemonteerd en opgehangen. Verloopt de montage niet goed, dan heeft de plank een significant lagere draagkracht en bestaat zelfs de kans dat deze van de muur komt. Dat willen we uiteraard koste wat kost voorkomen. Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn om je wandplank correct op te hangen zodat deze op de juiste plek, volledig waterpas, veilig en belastbaar aan de muur hangt.

Stappenplan eiken wandplank: zo hang je ‘m veilig op

Hang je eiken wandplanken aan de hand van onderstaand stappenplan op. Zorg ervoor dat je de volgende materialen en benodigdheden bij de hand hebt:

 • de eiken wandplank zelf
 • het ophangsysteem
 • schroeven, pluggen en eventueel een stud finder (voor gipswand)
 • waterpas
 • potlood en meetlint
 • boormachine
 • schroevendraaier (kruiskop)
 • beschermende bril

Stap #1: kies het passende ophangsysteem

Het begint allemaal bij de wandplank en het ophangsysteem. Kies, naast de passende wandplank (afmetingen), ook een passend ophangsysteem. Welk systeem ‘passend’ is, hangt af van persoonlijke voorkeur, de beoogde plek en het type wandplank. Zo is voor een zwevende massief eiken wandplank een ‘blinde bevestiging’ essentieel, terwijl voor standaard wandplanken normale wandbeugels of leren bandjes ook geschikt zijn.

Deze stap is niet nodig als je kiest voor onze zwevende eiken wandplank (facetrand) – deze worden namelijk geleverd inclusief geschikt bevestigingsysteem

Stap #2: locatie en hoogte van de planken bepalen

Waarschijnlijk heb je al een goed idee van waar je wandplank wil hebben hangen. Nu is het tijd om dit een stuk concreter te maken – niet door direct te boren, maar door dit netjes op de muur af te tekenen. Zodra je dit hebt gedaan is het verstandig om een stap naar achter te zetten: is dit inderdaad de plek waar je de eiken wandplank wil ophangen? Het kan ook geen kwaad om dit met z’n tweeën te doen – de een houdt de wandplank op de beoogde plek, terwijl de ander snel een foto schiet. Zo weet je zeker dat de wandplank op een passende locatie en hoogte komt en dat je niet voor niets gaten in je muur aan het boren bent.

Stap #3: tijd om de eiken wandplank te bevestigen

Nu de locatie en hoogte vaststaan is het tijd om de eiken wandplank daadwerkelijk op te hangen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig te werk gaat, de te boren gaten goed aftekent en zorg dat deze waterpas zijn. Vervolgens boor je de gaten en bevestig je de steunen. Ook bij deze stap kan het geen kwaad om een extra paar handen in de buurt te hebben.

Stap #4: afronden maar!

Zo, als het goed is, hangt de plank nu stevig aan de muur. Toch kan het geen kwaad om alles nog even na te lopen om inderdaad te controleren of alles goed is gegaan. Het laatste wat je wil is dat de plank naar beneden komt zodra je er iets op zet. Loop daarom dit even goed na, veeg de plank schoon, ruim de rommel op en plaats de spullen op je wandplank. Klaar!

Stap #5: nazorg & onderhoud

Tot slot, het onderhoud. Eikenhout is prachtig, maar het heeft ook wat liefde nodig om er op zijn best uit te blijven zien. Stof het regelmatig af en behandel het hout jaarlijks met een speciale olie of wax die geschikt is voor eikenhout. Dit helpt om uitdroging en verkleuring te voorkomen en houdt je plank in topconditie.

Onze tips voor eiken wandplank ophangen

 • Plan de locatie zorgvuldig
 • Controleer de muursoort en kies voor het passende bevestigingsmateriaal
 • Ga nauwkeurig te werk – meet en markeer goed en gebruik een waterpas
 • Boor voorzichtig om barsten of andere schade aan de muur te voorkomen
 • De eiken wandplank ophangen doe je het beste met z’n tweeën

De voordeligste eiken wandplanken koop je bij Alles Industrieel

Nog geen geschikte wandplank gevonden? Ontdek het aanbod van Alles Industrieel, dé aanbieder van massief eikenhout wandplanken en alle bijbehorende benodigdheden, zoals het ophangsysteem. Ook vind je in ons aanbod andere eiken producten, waaronder eiken tafelbladen en eikenhout panelen.

Shopping Cart0

Geen producten in je winkelwagen.