BETALEN IN TERMIJNEN? Nu mogelijk met IN3!

Tips voor het kiezen van de perfecte afwerking voor uw eiken tafelblad

Tips voor het kiezen van de perfecte afwerking voor je eiken tafelblad

Het perfecte eiken tafelblad met de perfecte afwerking kiezen – dat is helaas zo gemakkelijk nog niet. En dit terwijl deze keuze allesbehalve onbelangrijk is. Je tafel is namelijk veel meer dan slechts ‘een tafel’: het is een centraal punt in je woning en bepaalt in grote mate de sfeer en uitstraling. De juiste afwerking kiezen is daarom cruciaal. Dit bepaalt niet alleen de uitstraling, maar heeft ook invloed op het benodigde onderhoud en hoe lang de tafel meegaat. Daarom geven we je in dit blogartikel een aantal handige tips zodat jij binnen no-time het perfecte eiken tafelblad hebt gevonden.

Is eiken afwerken of behandelen überhaupt nodig?

Niet elke tafelblad wordt ‘afgewerkt’ of ‘behandelt’ verkocht. Dit verschilt per verkoper en is mede afhankelijk van je eigen voorkeur. Bij de eiken tafelbladen van Alles Industrieel heb je bijvoorbeeld keuze uit verschillende vormen en soorten afwerkingen (dikte, vorm, Deens ovaal, patroon). Al deze bladen zijn echter gemaakt van massief, onbehandeld eikenhout, wat betekent dat je deze zelf nog verder kunt afwerken of behandelen. Dit is een bewuste keuze: zo laten we het aan jou om te kiezen voor de perfecte afwerking. Wij raden het zelf afwerken dan ook van harte aan – zo zorg je er namelijk voor dat het eiken blad langer meegaat, minder snel vies wordt en gemakkelijker schoon te maken is.

Soorten behandeling voor eiken boomstamtafel blad

Er zijn verschillende soorten afwerking mogelijk voor tafelbladen van eikenhout. Een aantal populaire zijn:

  • Olie eiken tafelblad: Olie dringt diep door in het hout en benadrukt de natuurlijke kleur en textuur van eiken. Het biedt een matte afwerking en is makkelijk bij te werken, maar vereist regelmatig onderhoud.
  • Lak: Lak vormt een harde, beschermende laag over het hout. Het is bestand tegen water en slijtage, en is beschikbaar in verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans.
  • Beits: Beits verandert de kleur van het hout en biedt enige bescherming. Het is ideaal voor wie de kleur van het eikenhout wil aanpassen, terwijl de natuurlijke houtnerf zichtbaar blijft.
  • Wax: Wax geeft een natuurlijke, zachte afwerking en is makkelijk aan te brengen. Het is echter minder duurzaam dan olie of lak en vereist frequenter onderhoud.
  • Schellak: Schellak wordt vaak gebruikt voor antieke meubels en biedt een warme, klassieke uitstraling. Het is minder bestand tegen water en hitte, maar kan prachtig glanzen.
  • White wash eiken: Steeds meer mensen kiezen voor ‘White Wash eiken’, ofwel een eiken blad dat met kalkwas is afgewerkt. Dit zorgt voor een unieke, lichte en landelijke uitstraling zorgt.

Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Kortom, opties genoeg. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Wij raden mensen altijd aan om ieder geval rekening te houden met de volgende zaken:

1. Gebruik & functionaliteit tafelblad

Natuurlijk, je toekomstige tafelblad moet er precies uitzien als jij voor eigen hebt. Maar, dat gezegd hebbende: hij moet ook ‘gewoon’ goed te gebruiken zijn! De afwerking speelt hier een belangrijke rol in. Gebruik je de tafel intensief en is te verwachten dat er regelmatig op wordt gemorst? Kies dan voor een behandeling die hier bestand tegen is, zoals lak of olie.

2. Uitstraling & kleur

Dan de uitstraling, kleur en sfeer van het boomstamtafel blad: dit moet precies zijn wat je wilt. Misschien heb je al helemaal voor ogen wat je zoekt, of misschien ben je nog aan het oriënteren. Houd in ieder geval rekening met het feit dat elk type afwerking zorgt voor een andere uitstraling en kleur van je eiken tafel. Zo zorgen wax en olie voor een meer natuurlijke uitstraling, terwijl lak het eikenhout een meer verfijnde uitstraling geeft. ‘White wash eiken’ zorgt op zijn beurt voor een meer unieke, landelijke uitstraling. Kortom, wees niet bang om inspiratie op te doen om zo tot de perfecte afwerking van je eiken tafelblad te komen.

3. Onderhoud tafelblad

Door je tafelblad af te werken met lak, wax, olie of iets anders heeft het blad een stuk minder onderhoud nodig. Toch is regelmatig onderhoud nog steeds noodzakelijk, in dit geval om de afwerking intact te houden.  Wax en olie moeten bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd opnieuw worden aangebracht, terwijl lak minder onderhoud vereist. Houd dit dus ook in het achterhoofd bij het kiezen van de behandeling.

De beste eiken tafelbladen vind je bij Alles Industrieel

Ben je nog op zoek naar een geschikt eikenhout tafelblad? Ontdek het uitgebreide aanbod van Alles Industrieel: dé leverancier van scherp geprijsde, topkwaliteit massief eikenhout tafelbladen en andere eiken producten, zoals eiken deuren, eiken panelen en eiken vensterbanken. Heb je vragen over ons aanbod of over de mogelijke afwerking van je blad? Neem dan gerust contact met ons op.

Shopping Cart0

Geen producten in je winkelwagen.